Wie zijn de gelukkigen (vandaag: de Vredestichters)

Posted by admin on 15 juni 2011 in Geen categorie |

Hoe gaat de contrastnacht er precies uitzien? In de week voor de 21e juni onthullen we elke dag een deel van het programma. We staan elke dag stil bij een van de ‘gelukkigen’ (zie introtekst).

Vandaag: de Vredestichters. Wie zijn dat?

Als je dat op een willekeurige markt in Nederland zou vragen, kom je vermoedelijk de nodige gefronste wenkbrauwen en opgehaalde schouders tegen. Hier in Nederland is vrede (als in: afwezigheid van oorlog) inmiddels een 65+-er, maar echte vrede over de hele wereld…

Dat is nogal een naief idee, zullen velen zeggen. ‘Ik leef zelf in vrede met de mensen om mij heen, maar de (…) verpesten het voor zichzelf’. Dat lijkt de houding van velen.

We hebben conflict en strijd geaccepteerd als onderdeel van het leven. Een lot waar we in moeten beschikken. Een bioloog zal je vertellen dat strijd ‘nu eenmaal’ onderdeel is van de evolutie. Een psycholoog zal melden dat mensen ‘nu eenmaal’ niet zonder anderen kunnen, waar ze hun angsten en vooroordelen in projecteren. Een politicus zal zeggen dat gewapende interventies ‘nu eenmaal’ erbij horen in een niet perfecte wereld.

‘Soms kun je door een beetje geweld groter geweld voorkomen’, is dan de redenering.

En toch begint Jezus – in zijn grote maiden speech, de Bergrede – over de Vredestichters, als mensen die echt gelukkig zijn.
Moedige mensen die uit de rugdekking van de eigen groep stappen om twee strijdende partijen te bewegen de strijdbijl te begraven. Zoals die zwarte dominee die de leider van de lokale Klu Kluxclan de hand reikt. Een kleine geste die het hart van deze overtuigde racist zacht maakte. Hij vertelt er over in dit veelbekeken filmpje (aanrader!):

Wat gaan we op de Contrastnacht doen met de Vredestichters?

* Door het programma heen vertelt de Utrechtse theologiestudente Margriet Westers (zie haar prachtige blog) haar ‘wereldverhalen’ door middel van foto’s uit Israel en Palestina. Wat drijft haar?

Oorlogen lijken vaak eindeloos en vrede lijkt vaak ver te zoeken. Maar als ik stil ben, kan ik het fluisteren van een nieuwe wereld horen. Ik hoorde haar lied op het Tahrirplein in Cairo, Egypte, toen miljoenen mensen geweldloos protesteerden om een corrupt regime ten einde te brengen. Ik voel haar volharding in de Palestijnen en Israëli’s die zich geweldloos verzetten tegen de Israëlische bezetting van de Westoever, Gaza en Oost-Jeruzalem, wachtend in de rijen voor de checkpoints. Ik zie haar lach in de vergevingsgezindheid van onderdrukten naar onderdrukkers.

Een andere wereld komt eraan – een wereld zonder geweld – en om haar volledig werkelijkheid te laten worden, gebruiken we geen geweld. We zullen in navolging van de woorden van de profeet Jesaja zwaarden omsmeden tot ploegijzers, bommen omsmeden tot ballonnen, wapens tot speeltuinen. Hier en nu, middenin deze wereld.

* Rond 22:00 uur opent de Amsterdamse theoloog/theatermaker Rikko Voorberg op het terrein van de Contrastnacht zijn 2cv-theater. Zijn wat?! Kijk zelf naar wat hij er over vertelt:

Rikko werkt met actrices/theatermakers Dinah Krijgsman en Mied Herder aan een theatertour met liedjes over oorlog en vrede. Op de Contrastnacht brengt het drietal een exclusief voorproefje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>