Gouden Momenten & Dankwoorden

Posted by admin on 22 juni 2011 in Geen categorie |

Normaal meten organisaties succes aan harde data. Hoeveel bezoekers had je op de website, hoeveel bezoekers kwamen er op je evenement, hoeveel mediamomentjes heb je gehad?  Nu was er rond de Contrastnacht van dat alles overweldigend veel.

Ruim 800 websitebezoekers per dag, de radio (4x), de kranten, de blogs, 2 documentairemakers. Ook de geblogde recensies (zoals hierhier en hier), the day after the night before, zijn vleiend en bij vlagen ontroerend te noemen. Vergeet ook niet dit hilarische stuk van Lennart Aangeenbrug te bekijken. Laten we hopen dat het niet zover komt…

Maar, of je ‘t nu gelooft of niet: niets van dat alles was onze bedoeling. We hebben  geen flyer of poster gemaakt, geen officiële uitnodigingen verstuurd en slechts in de marge van de #nvdt de pers op de hoogte gebracht.

We hebben de Contrastnacht neergezet als een experiment dat draait om ‘de kunst van het loslaten’. Wat gebeurt er als je niet organiseert, maar alleen faciliteert? Als je alles eens helemaal laat varen in plaats van vast probeert te houden? We hadden geen budget, geen vrijwilligers en zelfs het programma lieten we niet van ons, maar van jullie komen.

De gevolgen waren voor iedereen merkbaar: het was bij tijd en wijle chaotisch en ja, de microfoon stond soms te zacht, het licht was soms te fel, de drankjes soms even op. En nee, ruim 100 feestgangers bewegen om op te gaan ruimen is geen sinecure.

We hebben genoeg genoten als organisatie, maar het was soms veel ren- en vliegwerk om alles bij elkaar te krijgen en te houden.

Maar: daar staat tegenover dat wie niets organiseert, telkens opnieuw verrast kan raken door de vele, vele lieve mensen die in de gaten springen die wij – bewust – hebben laten vallen.

Volledig gaan we niet zijn (excuses bij voorbaat), maar laten we in 7 ‘gouden momenten’ van een – voor ons – onvergetelijke avond proberen recht te doen aan de mensen die ons met hun goede gaven verrasten.

 

(1) De Aanloop

Op de dag dat de Nacht van de Theologie uitverkocht raakte, kwamen wij op het idee om dit initiatief op te zetten. We hadden amper voorbereidingstijd, dus we begonnen meteen: een simpele site met een tekst erop en een Facebookevent.

De gedachte was: als we niet de enigen zijn die in dit idee geloven, dan merken we dat vanzelf. Wij zorgen voor een vuur, een tuin en een zolder. Als er dan nog meer nodig is, dan merken we het wel.

Dat hebben we geweten: de ideeën voor programmaonderdelen kwamen langs allerlei wegen binnen. Met deze programmamakers samen zochten we naar de juiste vorm die bij hun plan paste.

Dachten we eerst zo’n 50 bezoekers te kunnen verwelkomen – het dreigde uiteindelijk 3 x zo druk te worden. Dat zorgde voor nieuwe zorgen: is er wel genoeg bier & barbecue voor iedereen? De oplossing kwam op wonderlijke wijze: we kregen van de Diaconie 1,5 vust ‘De Prael’-bier, dat over was van een feestje. Wat sponsors (Ark Media, Wever van Wijnen, Stroom Amsterdam, Ev-25) sprongen in om een ‘Baambrugse Big’ van de Lindenhoff aan te schaffen.

 

(2) De Borrel

Terwijl de Contrastnachters binnendruppelden, moesten de theologen van de #nvdt zich inschrijven in de tuin. Schrikken voor hen: de dure pakken en jurken werden direct bevuild door de maar liefst 100 kg. aan kolen die we verstookten onder het speenvarken. Maar, dat was nog niet alles: de hooggeëerde gasten kregen een voetwassing aangeboden. Mooie taferelen: Stroomvoorganger Martijn Horsman en XRDSvoorganger Martijn Rutgers die hun collega’s liefdevol de voeten wasten. Voer voor mooie gesprekken bovendien!

 

(3) De Eettafel

We hadden een tafel neergezet waar mensen hun eten & drinken op konden achterlaten en iets konden meenemen. ‘BYO (Bring Your Own) & Share’ heet dat ook wel, met een hippe Engelse term. Maar: we hadden geen vrijwilligers geregeld om achter de tafel te staan en mensen te bedienen. Geen nood, opnieuw: Hanneke Tsjaberings sprong erachter en kreeg al gauw assistentie van één van de topvrijwilligers van Serve the City Amsterdam. Zo bleef de tafel geen moment onbemand. Intussen waren de onvolprezen Saskia Duis (TTT) en Brigitte Makkinje (StC) onze reddende engelen, die hun tijd, organisatiekracht en zelfs hun auto ter beschikking stelden om alle eindjes bij elkaar te krijgen.

 

(4) De Wereldhuisband & De Straatklinkers

Toen het programma gestalte kreeg, dachten we: leuk allemaal, maar worden we niet zelf óók een feestje voor blanke, hoogopgeleide protestanten die lekker komen netwerken. Vierde Jezus niet juist feest met mensen die verder nóóit voor een feestje worden uitgenodigd? Dus, we bedachten: we laten onze vrienden van het Wereldhuis muziekmaken en we laten de Straatklinkers zingen. Niet voor even, om daarna weer op te krassen, maar als integraal onderdeel van de avond.

Natuurlijk, dat ging niet altijd even soepel. Maar: wat was het heerlijk om te dansen met deze mooie mensen en om rond het vuur van perspectief te wisselen. Dankzij de goede zorgen van Gerson Gilhuis (ex-drugspastor) en de kersverse straatpastor Luc Tanja, konden we ook goed inspringen op onvoorziene situaties.

En: was het begin van de avond nog wat waaierig en grijs, zodra de Straatklinkers begonnen te zingen brak de hemel open en verscheen de zon.

 

(5) De zaligsprekingen

We hebben lang getwijfeld, van te voren: heeft een feestje als de Contrastnacht wel een thema nodig? Word ‘t niet te zwaar? Achteraf bleken de 8 zaligsprekingen uit Mattheüs 5 precies de juiste snaar te raken bij de mensen met wie we over programma’s nadachten. En, zo leek het, ook bij tenminste een deel van dee bezoekers.

* De 3 programma’s in het Krekelhuisje kwamen stuk voor stuk stoelen tekort en gingen zelfs nog een stuk langer door dan gepland. Margriet Westers (‘De Vredestichters’, over Israël/Palestina), Matthias Brand (‘De Vervolgden’, over vreemdelingendetentie, vluchtelingen en het Noëlhuis) en Ronald van den Oever (‘De Zuiveren van Hart’, over spiritualiteit) hielden hier vlammende presentaties.

Helaas moest de Twitterfountain en de presentatie van Social Sunday door de uitloop bij deze programma’s wat worden ingekort, maar we hopen dat ook zij hun momenten tussendoor ’gepakt’ hebben om hun activiteiten te laten zien.

Allen: ontzettend bedankt voor jullie spontane bijdragen!

* Verder: het spontane optreden van Rogier Pelgrim en het optreden van Sergej Visser & Rikko Voorberg met troostliedjes voor de treurenden pakte prachtig uit. Het 2CV-Theater was prachtig aangekleed en voorzag de tuin van een extra dimensie. Zeg nu even zelf: wie heeft er ooit een concert in een eend gezien?

* Op het bordes was het soms lastig elkaar goed te verstaan (leer voor de volgende keer), maar de aanwezigen bij de sessie van Paul Abspoel (‘De Zachtmoedigen’) zullen bevestigen dat het de moeite waard was. Vooral omdat het de opmaat vormde voor de speciaal voor deze Contrastnacht bedachte actie van Brigitte Makkinje’s Serve the City: OV-uit-je-dipkaartjes uitdelen aan A’dams OV-personeel (zie ’Gouden Moment’ no. 7). Ook Hanna Blom, die met een kring mensen, meditatief ging bijbellezen, had een mooie groep bij elkaar, die zelfs de trommelaars tot zwijgen brachten.  Margrietha Reinders moest het spits afbijten met haar verkenning van de ’7 werken van Barmhartigheid’. Dat is altijd lastig, maar haar enthousiasmerende presentatie bleek een uitstekende ‘conversationstarter’ te zijn.De donderprekenworkshop van Time To Turn door Erik Zwart en Teun-Pieter de Snoo haalde vanmorgen radio 1, maar wist niet iedereen te bekoren. Het luide geschreeuw aan de poorten van de Hermitage was duidelijk niet ieder’s stijl. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet…

* Het Worship Lab tenslotte met de onvolprezen (video-)kunstenaars Rik Zutphen, Geerard Labeur en Timo Fernhout, zat in een hoekje van de tuin verstopt en was daardoor niet voor iedereen vindbaar, maar zorgde voor de broodnodige artistieke en creatieve verwerking van het thema. Theologie werd zo niet alleen iets van het hoofd, maar ook van het hart. Wat weer een hoop extra diepgang gaf aan de gesprekken die ze voerden met bezoekers. Op het eind beamden ze de tijdens de avond gefilmde Be Attidudes op het hek achter de vijver en tijdens het dansfeest op de Afterparty kwamen de beelden opnieuw voorbij.

 

(6) Ontmoetingen met de Nacht van de Theologie

Er was vóór en tijdens de Contrastnacht heel wat speculatie over hoe de interactie tussen beide nachten zou plaatsvinden. Aan het begin van het hoofdgerecht waren we uitgenodigd ‘in te breken’ in de nacht. Inger van Nes sprak een prachtige tafelrede uit (zie hier), waarna 10 van onze bezoekers (inclusief minstens even spraakmakende theologen als Reinier Sonneveld en Johan ter Beek) zich verspreidden en langs de tafels gingen met zoutvaatjes met een boodschap.

Dit was voor sommigen van de #nvdt-bezoekers het sein de boel de boel te laten en met ons terug de tuin in te lopen. Anderen hielden het helemaal voor gezien. Op het einde kwamen gelukkig nog een stuk meer theologen ‘over’ om – soms onwenning – de dansvloer op te duiken bij DJ Ruben Altena of nog even door te praten. We zijn blij dat we zo de rijen konden sluiten – niemand van ons was immers uit op een scheuring.

Bedankt, kortom, ook de organisatie van de Nacht van de Theologie en mystery guest Lodewijk Dros – presentator van de nvdt – die het aandurfde ná een lange avond de Eend in te duiken voor een vlammend betoog over religie & provocatie, dat helaas met een slok op en de microfoon te zacht niet voor iedereen even goed te volgen is. Om dat goed te maken: lees a.s. zaterdag het hele verhaal in zijn eigen krant Trouw (Dros is chef van Letter & Geest, red.).

 

(7) Na afloop

Zomaar een Facebookupdate van één van de bezoekers (Theodoor Meedendorp) die meedeed met de STC-actie waarbij we zachtmoedige kaartjes uitdeelde aan het zo veelgeplaagde Amsterdamse OV-personeel. Over ‘echte theologie ligt op straat gesproken…

Na de Contrastnacht (www.contrastnacht.nl) met de sneltram terug naar huis. Had ik nog wat bedankkaartjes in m’n achterzak. Bedoeld om, met een persoonlijke boodschap, uit te delen aan het GVB-personeel. Verraste blikken. En nog mooier: Ik wil een bestuurder een kaart geven. Steekt hij met glimmende ogen z’n hoofd uit het raam en laat mij een identieke kaart zien. ‘Ik heb er al één.’ Top!

***

Zo vaak organiseren we ons - zeker in de kerk - een ongeluk en draven we zo hard in het rond dat God nauwelijks de kans meer lijkt te hebben om ‘de greep’ te zegenen.

Van alle lessen die de Contrastnacht óns leerde is dit wel de belangrijkste: wie loslaat, kwetsbaar en afhankelijk durft te zijn word aan de lopende band verrast.

We zeiden na afloop tegen elkaar: dit hadden we nooit zonder al deze mensen kunnen organiseren, maar ook het internet bleek van onschatbare waarde. Dat maakte deze Contrastnacht óók tot een feestje van de Facebookgeneratie.

Who shares wins! lijkt ons wel een goed motto voor onze generatie. Door allemaal te delen én te ontvangen was er genoeg voor iedereen. Genoeg eten, genoeg drank, genoeg inspiratie én genoeg vrijwillige medewerking om de bar draaiende te houden, de hapjes uit het vuur te halen (Bedankt, Sjaak Teuwissen!) en de boel weer zo’n beetje aan kant te krijgen.

We wilden geen avond met gemakkelijk entertainment bieden, maar een avond waar elke bezoeker een deelnemer was. We horen graag of dat ook voor jou zo voelde en wat we béter kunnen doen als we nog eens zo’n fuif organiseren.

[afbeeldingen oa van Paul Abspoel en Klaas Eldering, zie hier de links]

8 Comments

 • Janneke Kersbergen zegt:

  Prachtig. Dit stuk heeft me geraakt. Ik ben blij dat het zo’n wondermooie avond is geworden en het zet me aan het denken over “smaak maken” in de samenleving. Ook in retrospectief en zwart op wit raakt deze avond zijn doel.

 • Lodewijk Dros zegt:

  Contrastnachters!
  Afgelopen nacht mocht ik oversteken om – na het (met Désanne van Brederode) presenteren van de Nacht van de Theologie – de eend in te klimmen. Als Mystery Guest, ik was zeer vereerd. In jullie verslag las ik dat ik ‘met een slok op’ niet te verstaan was. Het komische is dat ik geen druppel op had. Misschien had ik voor m’n hagepreek eerst een stevige fles wijn moeten drinken….
  Het dansen ging de NVDT- en Contrastnachters daarna trouwens uitstekend af, samen op de zolder, met én zonder slok op.
  Ik proost op onze beide nachten!
  (En zaterdag, inderdaad: Religie & provocatie in Trouw!)

  Lodewijk Dros

 • [...] heb genoten van de Contrastnacht, de ontmoetingen, de gesprekken, de donderpreek, de creativiteit van Rik en Gerard, de [...]

 • Karel zegt:

  Haha, Lodewijk! Nee, je bent te professioneel om je daarvan te betichten. We verwezen naar het commentaar van sommige bezoekers: ze waren al te ver met de drankejs om hun aandacht bij een moeilijk verstaanbaar verhaal te houden. Dat gold overigens, hoorde ik ook weer, voor lang niet iedereen hoor. Maar het is wel één van de dingen die we terugkregen.

 • 2eHans zegt:

  Het was zeker een bijzonder mooie happening. Wat rest is de prangende vraag: Volgend jaar weer?

 • Joop van den Akker zegt:

  Niet geweest…(was vanuit Roodeschool wat ver, maar we zaten heel de avond bij de vuurkorf buiten, met een glaasje wijn en hoopten voor jullie op droog weer)…maar het moet prachtig zijn geweest. Geweldig om zo al experimenterend Jezus weer ‘op straat te zien lopen’ Ervaar het als een zegen van God: Hij vulde vage plannen, lege tafels en handen! Laat de Geest de rest doen,namelijk harten vullen met liefde, zodat de zaligsprekingen geen oude woorden maar moderne daden worden…

 • Joop van den Akker zegt:

  ….trouwens… zag ik ook een klein meisje met de naam Elke op een van de foto’s?..mooi kind of niet?..inderdaad ons kleinkind!

 • [...] week was ik nauw betrokken bij twee hele mooie evenementen, de veelbesproken #contrastnacht en de doop van onze dochter Maren. In beide gevallen kwam er een soort kernenergie vrij doordat je [...]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>