Gelukkig zijn…

Posted by admin on 13 juni 2011 in nieuws |

Gelukkig zijn…  Wat heeft een mens daarvoor nodig? Goed eten, mooie kleren en een God die niet bestaat, maar waar toch mee te flirten valt?

Misschien. Maar voor deze zaligmakende inzichten hebben we kerk noch theologie echt nodig.

Het verhaal van Jezus (en van velen vóór en na hem) zit anders in elkaar. Het is een theologie die constant in contrast staat met onze manier van leven. Het is een verhaal dat jeukt en prikkelt, in plaats van alleen maar zalft of opbouwt. Provocerend & gevaarlijk bovendien. Tot op het punt dat zijn eigen leerlingen zich tegen hem keerden of het gezag hem uiteindelijk aan een kruis nagelde.

Geluk zit ‘m volgens Jezus in de gave om naar de wereld van nu te kijken met de ogen gericht op de wereld zoals die wordt. Jezus draait daarbij alles om: niet de galagasten en prijswinnaars van deze wereld vormen de happy few, maar degenen die in onze wereld juist buiten beeld vallen.

Jezus is ons voorgegaan – en zijn woorden inspireren tot op de dag van vandaag. Zijn Bergrede (Matteus 5 – 7) vormt de bouwtekening van de wereld die komt. Het is een prachtig visioen, dat begint met een opsomming  van de acht ‘gelukkigen’.

Gelukkig zijn…

  • De Nederigen van Hart
  • De Verdrietigen
  • De Zachtmoedigen
  • Degenen die hongeren en dorsten naar gerechtigheid
  • De barmhartigen
  • Degenen die zuiver zijn van hart
  • De vredestichters
  • De vervolgden

Tijdens de Contrastnacht willen we feestvieren met deze gelukkigen. Elk half uur staat één van deze gelukkigen centraal en proeven we met elkaar dat de verdrietigen getroost worden en de zachtmoedigen het land zullen bezitten.

Met Serve the  City dienen we de conducteurs en machinisten van het GVB door ze OV Uit-je-dip-kaarten uit te reiken. Met Time to Turn leren we te donderpreken voor gerechtigheid. En, in Rikko Voorberg´s 2CV-theater zullen troost- en vredesliedjes te horen zijn. De komende 8 dagen presenteren we elke dag een nieuw deel van het programma, dat je kunt verwachten.

Tussendoor is er tijd voor theologisch touwtrekken, een barbecue van bijbelse proporties, de wereldmuziek van het Wereldhuis en de straathymnes van het Daklozenkoor.

Wat daar voor nodig is? Jouw aanwezigheid, jouw eten en drinken (neem zelf wat mee & deel wat!) en veel zin om na afloop met ons te dansen op de Russendisko!

Wees dus welkom om de Langste Avond van het jaar met ons te vieren, vanaf 17.00 in de tuin achter de Nieuwe Herengracht 18. Kom & ga op een tijd die je schikt, we zijn open zolang het leuk is…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>