Wie zijn de gelukkigen? (Vandaag: zij die hongeren en dorsten naar gerechtigheid)

Posted by admin on 17 juni 2011 in Geen categorie |

Hoe gaat de contrastnacht er precies uitzien? In de week voor de 21e juni onthullen we elke dag een deel van het programma. We staan elke dag stil bij een van de ‘gelukkigen’. (zie introtekst). Vandaag: Gelukkig wie hongeren en dorsten naar gerechtigheid.

Wordt een mens ermee geboren, het hongeren en dorsten naar gerechtigheid?

Als die ene jongen weer niet gekozen wordt bij gym, of dat andere meisje alle snoepjes voor zichzelf houdt – dan zou je kunnen zeggen van niet. Als je kijkt naar de oorzaken achter de financiële crisis en naar het feit dát er genoeg voedsel op aarde is om iedereen te voeden, maar dat we het toch niet kunnen – dan zou je werkelijk geloven van niet.

Bij anderen lijkt het juist aangeboren te zijn: het kind dat zonder angst opkomt voor dat jongetje bij gym, degenen vanzelfsprekend week na week protesteren en waken bij het detentiecentrum op Schiphol – ze zijn onder ons en van onschatbare waarde.

Hongeren en dorsten naar gerechtigheid moet de meesten van ons misschien worden geleerd – en dat is niet makkelijk.
Het is namelijk iets dat in onze samenleving vaak niet beloond wordt met het gewenste resultaat: dat er daadwerkelijk rechtvaardig wordt gehandeld. Vechtend tegen de bureaucratie lijkt de macht van geld vaak boven de rechten van mensen en de natuur te gaan.

Hoe houdt je het dan vol? En waarom? Als we kijken vanuit de psychologie, dan móet een beloning zijn, hier en nu, wil je gewenst gedrag kunnen herhalen.
Pavlov en de zijnen leren ons, dat Trial-and-Error er toe zal leiden dat wij passief worden, als een geslagen hond in een hoekje van onze kooi kruipen.

De teleurstellingen waar mensen die hongeren en dorsten naar gerechtigheid mee te maken krijgen kunnen hen ook teneerslaan, cynisch en passief maken:
“Het heeft geen enkele zin.”

Waarom houden sommigen het dan wél vol? Waar halen zij de kracht vandaan?
De theoloog Bonhoeffer stelde dat het woord ‘zin’ niet meer is dan wat de bijbel noemt ‘belofte‘. En daar zou wel eens een sleutel kunnen liggen.
“Gelukkig wie hongeren en dorsten naar gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden.”

Vanuit die belofte, vanuit die bron kan een mens áltijd blijven hongeren en dorsten naar gerechtigheid – ook als het nu niet geschiedt. Het perspectief van de nieuwe wereld geeft ons daarbij hoop en kracht.

Tot die tijd kunnen we natuurlijk niet stilzitten. We willen leren hoe we onze honger en dorst naar gerechtigheid kunnen aanwakkeren en voeden. De mensen van Time To Turn (TTT) helpen ons om de blik naar buiten te blijven richten en niet passief te blijven staan bij het wereldwijde onrecht. Zij helpen ons tijdens de contrastnacht om dit verlangen naar gerechtigheid onder woorden te brengen, door schrijven van donderpreken. Deze worden vervolgens bij de verschillende hagen in de tuin luidkeels ten gehore gebracht. Opdat wij zullen horen!!

Over Time To Turn:

Het is tijd om om te keren. Time to Turn is een beweging van jongeren die vanuit hun geloof willen kiezen voor rechtvaardige en duurzame levensstijl. En da’s een mond vol.

Wat er aan de hand is:
De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. Door onze welvaart wordt de natuur uitgebuit. We leven in een maatschappij die draait om meer-meer-meer, maar daardoor zien we niet meer dat er mensen arm worden en dat er wereldwijd onrecht is. Dat is niet de wereld zoals God hem voor ogen had. Wij geloven dat het de hoogste tijd is om te veranderen.

Wij geloven in het goede nieuws van Jezus Christus. Hij heeft ons niet opgeroepen om vaker naar de kerk te gaan, met twee woorden te spreken en christelijke armbandjes te dragen, maar om voor de armen te zorgen, vrede te stichten en ons niet te laten verleiden door rijkdom. Zo simpel ligt het.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>