Alle gelukkigen (Het programma)

Posted by admin on 20 juni 2011 in Geen categorie |

Wat kun je verwachten tijdens de Contrastnacht (morgen, 21 juni 2011)?

Geen gelikt programmaboekje, geen goodiebags, geen verkiezingen en ook al geen al te dicht en doortimmerd programma.

Wel: een mooie mix van bezinning & actie, geleverd door de ideeën van jullie, de bezoekers! En, natuurlijk: een varken aan het spit, een aantal vuurkorven en de gelegenheid je eigen eten & drinken te delen met medebezoekers. Bekijk hier alles wat je moet weten om je praktisch op deze avond voor te bereiden.

De afgelopen dagen lichten we al vier keer een tipje van de sluier op. Hoe ziet nu het hele programma eruit?

N.B.: lees Mattheus 5:1-12 even ter voorbereiding van deze avond. Dit zijn de Zaligsprekingen, waar we de hele avond mee gaan spelen. Het is een opsomming uit Jezus’ eerste grote toespraak, waarin hij aangeeft wie wérkelijk gelukkig zijn… Met deze gelukkigen vieren we op de Contrastnacht feest!

17:00 – 18:00 Open borrel in de tuin (met: bezoekers Nacht van de Theologie). De NvdT zorgt voor de drank, wij zorgen voor water om de voeten van de Nachtbezoekers te wassen.

Doorlopend:

* Maak je eigen stoepkrijtstatements, door op de stenen in de tuin een boodschap achter te laten onder het motto ‘echte theologie ligt op straat’.

* Pak het touw bij de vijver op om theologisch touw te trekken.  Amsterdam vs. Kampen, Atheïsten vs. Evangelicals, Vrijgemaakten vs. Vrijzinnigen. Let the games begin!

18:30 Openingsconcert door ‘Daklozenkoor De Straatklinkers’

 18:30 – 22:30 Worship Lab (laat je  ‘Be Attitudes’ in beeld brengen)

19:00 – 19:30 ‘De Barmhartigen’

Margrietha Reinders (dominee & pionier in A’dam Oud-West) neemt ons mee op ontdekkingsreis langs de Zeven Werken der Barmhartigheid.

19:15 – 19:45 ‘De Vervolgden’

Matthias Brand (kernbewoner in het Jeanette Noëlhuis in A’dam Z-O) vertelt aan de hand van een Amnesty-video over vreemdelingendetentie en manieren om praktisch op te komen voor deze mensen in nood.

19:30 – 20:00  ’De Zachtmoedigen’ (bezinning)

Paul Abspoel (blogger en uitgever bij Ark Media) leidt een bezinnende brainstorm over wat het is om zacht en moedig te zijn. Is zachtmoedig zijn hetzelfde als zwak zijn?

20:00 – 20:30 ‘De Zachtmoedigen’ (actie)

Brigitte Makkinje (Serve the City Amsterdam) laat ons onder de klanken van Daklozenkoor ‘De Straatklinkers’ bemoedigende ‘OV-uit-je-dip-Kaartjes’ schrijven, gericht aan het Amsterdamse OV-personeel. We delen zo zachtmoedigheid uit, aan een beroepsgroep die meestal met gemopper en gezeur bejegend word.  We duiken daarna even het Waterlooplein op (en de metrohalte in) om de kaartjes uit te delen.

20:30 – 21:00  ’De Zuiveren van hart’

- Ronald van den Oever (theologisch blogger) ontwikkelde een test om te bepalen wat voor type spiritualiteit bij je past. Hij zal over zijn test vertellen en mensen op weg helpen hun spiritualiteitstype te bepalen.

- Hanna Blom-Yoo (theologe, betrokken bij Via Nova Amsterdam) zal met een groepje voorgaan in een sessie ‘meditatief bijbellezen’.

- Dingeman van Wijnen (uitgever bij Wever van Wijnen) zal in het Italiaans voorlezen uit de net uitgekomen roman ‘Het Rode Paard’ en laat je simultaan meelezen uit de Nederlandse vertaling.

21:00 – 21:30 ‘Zij die hongeren en dorsten naar gerechtigheid’

- Saskia Duis en Teun Pieter de Snoo (medewerkers van Time to Turn) geven een workshop ‘Donderpreken over gerechtigheid’. Smeer je stembanden vast, dit word luid!

21:30 – 22:00 ’De Treurenden’

- Rikko Voorberg (verhalenverteller/theoloog en Sergej Visser (zanger/gitarist) verzorgen in het rijdende 2CV-theater (een Eendje, voor autoleken;-)) een programma met treur- en troostliedjes. Van spirituals tot Cash en Cave, in nieuwe Nederlandse bewerkingen!

22:00 – 22:30 ’De Vredestichters’

- Margriet Westers (theologiestudente uit Utrecht) neemt ons mee naar Israël en Palestina en vertelt met treffende beelden pakkende verhalen over mensen die leven met een bijna eeuwig lijkend conflict en zoeken naar wegen om toch ‘vrede te stichten’.

22:30 – 22:45 ‘De Nederigen van Hart’

Beeld- en Geluidskunstenaars Rik Zutphen en Timo Fernhout (onderdeel van liturgisch experiment het Worship Lab) hebben de hele avond beeld verzameld bij de acht zaligsprekingen: de ‘Be Attitudes’  (beatitudes = zaligsprekingen). Zij beamen de beelden bij de Zaligsprekingen op de Hermitage.

22:45 – 23:15 ‘Grand Finale, met Mystery Guest’

Zie hier voor meer over deze letterlijk spetterende ontknoping.

23:15 – 1:00 ‘Theologische Russendisko’

Op de zolder van de Van Limmikhof gaan we dansen op de klanken van programmamaker Ruben Altena, in zijn hoedanigheid als DJ Ruben Hood. Hij heeft voor deze avond een speciale mix samengesteld van Russische volksmuziek op hedendaagse beats en theologische classics van Madonna tot aan Lady Gaga.

 

3 Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>